Právě je pát bře 29, 2024 1:46 am




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2 ] 
Skládaný strop 
Autor Zpráva
Uživatelský avatar

Registrován: pon zář 24, 2007 3:31 pm
Příspěvky: 517
Příspěvek Skládaný strop
Uvádím a rekapituluji první z témat pracovního setkání ArchiCADu, které se konalo 12.8. v Praze.

Setkání prezentovalo možnosti a způsob použití ArchiCADu při zpracování prováděcí dokumentace,tak abychom maximálně využili 3D modelu stavby z předchozích projekčních fází a doplnili ho o potřebné prováděcí informace. V ideálním případě takovým způsobem, abychom minimalizovali chybu vzniklou při dokreslování a následných úpravách (prostě aby se na něco nezapomnělo). Uvedené mělo vyvolat diskuzi, jakým způsobem to řeší ostatní. To se nám úplně nepodařilo, mohu jenom doufat, že to bylo způsobeno mým vyčerpávajícím výkladem. Budu velmi rád, za každý názor, který budete k tomuto a následujícím tématům mít.

Skládaný strop
Na začátek předpokládejme, že již mám z předchozích projekčních stupňů vytvořený nějaký model stavby (alespoň nosné zdi a obecnou stropní desku), tedy v půdorysu i v řezu vidím obrys stropní konstrukce a jejich podpor. Stropní prvky potom vkládám jakoby do desky.

1. možností, která se nabízí, je pro vytvoření 3D modelu a půdorysu skladby stropu využít knihovních prvků. Např. z knihovny HELUZ. Toto řešení je velmi jednoduché, knihovní prvky jsou dostatečně parametrické (nedovolí mi vytvořit něco, co neexistuje). Do půdorysu stačí vložit jeden trám, nastavit jeho správný rozměr a jednu vložku, potom je rozkopírovat na celý půdorys. Ideální je využít nástroj "Násobit" a metodu "Rozvrstvit..." (napřed vložku o 250mm, potom trám + řadu vložek o osovou vzdálenost trámu).
Toto řešení je ovšem omezené pouze na sortiment MIAKO. Navíc, kvůli velkému množství prvků vložených do modelu může toto řešení způsobovat zpomalování ArchiCADu.
Pokud se touto cestou někdo vydáte, tak si z tohoto odkazu http://www.archinvea.cz/gdl/nosniky_13.zip stáhněte opravené prvky nosníků. V každém případě doporučuji pro práci nastavit v parametrech knihovního prvku "kvalita 3D modelu - blok".


2. možností, je využít standardních prvků ArchiCADu. V tomto případě prvek trám složitého průřezu (složitého profilu). Pomocí trámu potom vytvoříte jednotlivé stropní prvky (nosník, vložku), které obdobně jako u 1. možnosti rozkopírujete po celém půdorysu stropu.

Tato metoda má především 2 hlavní výhody:
  • neomezuje se na konkrétního výrobce, můžete si vytvořit jakýkoliv složitý profil trámu (včetně panelů)
  • vzhledem k automatickým 3D operacím (trám x deska) dostáváme korektní 3D model stropní desky a řez, navíc dokážeme vykázat reálný objem nabetonované vrstvy.

Vytvoření 3D modelu není nijak složitá věc, trochu složitější se může zdát vytvoření půdorysu skladby stropu (pochopitelně tak, abych využil vložené 3D prvky a nemusel nic dokreslovat).

1. podmínka je správné nastavení vodorovného řezu půdorysu, ten by měl procházet v úrovni stropní desky, tedy nad nosnými zdmi nesoucí strop, zdi budou v pohledu. Nosné konstrukce (zdi) by měli být zakresleny tlustou čarou, proto nastavím jejich pero čáry v pohledu na tlusté (alternativně mohu vytvořit novou sadu per pro tento výkres a nastavit původní pero čáry v pohledu na tlustou)
2. stropním prvkům (trámy) nastavím zobrazení půdorysu na "obrysy", nosníkům zapneme osu čerchovanou čarou, vložkám osu vypneme (pouze v případě použití snížených vložek nastavíme osu na nějaký vhodný typ čáry "přeškrtnutí" - viz.odkaz níže /toto ideálně nastavujeme ve 3D, kde vidím které vložky jsou snížené/)
3. stropní prvky vkládám do samostatné vrstvy, abych je mohl v ostatních výkresech snadno skrýt. To je vhodné především pohledech nebo vyzualizacích, aby se prvky nepropisovali do podhledu.
4. pro správné zobrazení půdorysu musí být nastavené číslo průniků vrstvy se stropními prvky v kombinaci vrstev na hodnotu 0, pro správné zobrazení řezu musí být nastavené číslo průniků v kombinaci vrstev na stejnou hodnotu jako má hladina se stropní deskou
5. abych dokázal ve výkazu rozlišovat polohu prvků v jednotlivých částech stropní desky, vyplním u prvků(trámů) , které tvoří jeden celek, stejné ID

Z následujícího odkazu http://www.archinvea.cz/gdl/skladany_strop.zip si můžete stáhnout přednastavené složité profily tvarovek MIAKO a typ čáry přeškrtnutí (soubor aat), ukázku výkresu a výkazu vč. popisu postupu nastavení prvků a nastavení interaktivní tabulky pro výkaz počtu a typu použitých stropních prvků (soubor xml).

_________________
ing. Michal Jirát
Business Centrum Mikrotechna a.s.
NOSCALE architects, s.r.o.
Odborná rada pro BIM
Výuka ArchiCADu na FA ČVUT

Realizační dokumentace a rekonstrukce v AC23 s přehledem, teamwork2 je super a prezentace pomocí BIMx nemá chybu


stř srp 25, 2010 5:08 pm
Profil

Registrován: úte úno 15, 2011 7:37 pm
Příspěvky: 25
Příspěvek Re: Skládaný strop
U knihovny HELUZ shledávám jeden problém - Stropní trámy nemají aktivní bod v ose, což je problém při kótování. Jinak by to fungovalo perfektně.


stř led 04, 2017 6:01 pm
Profil
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2 ] 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Český překlad – phpBB.cz