Právě je pát pro 04, 2020 11:06 pm




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 4 ] 
Nefunkční diakritika ve výkazových tabulkách v MAC OS X 
Autor Zpráva

Registrován: pát zář 19, 2014 10:23 am
Příspěvky: 31
Příspěvek Nefunkční diakritika ve výkazových tabulkách v MAC OS X
Při umístění výkazových tabulek na výkres se stává, že tradičiní fonty od firmy Microsoft (Arial, Times New Roman, Calibri a další) se zobrazují s chybnou diakritikou. Problém je to ze jména, pro uživatele, kteří pracovali dříve ve Windows a jsou tak na tyto tradiční fonty zvyklí.
Výkazové tabulky jsou interaktivní objekt a jako takový jsou kódovány jiným způsobem, který bohužel nepodporuje tyto Microsoft fonty v MAC prostředí OS X. Tato chyba v písmech se tak projeví právě až ve chvíli umístění tabulky na samotný výkres.

Jediným řešením je používat fonty originálně navržené pro MAC - tedy ty v ArchiCADu s koncovkou CE. Pro nejčastější MS fonty Arial a Times New Roman existují naprosto dostačující alternativy ve fontech Helvetica CE a Times CE, které jsou vizuálně MS fontům velmi blízké (viz. obrázek níže).

Další fonty fungují v publikovaných tabulkách:
Courier CE
Geneva CE
Lucida Grande CE
Monaco CE

Obrázek
Porovnání dvou nejběžnějších Microsoft fontů s fonty od Applu.


čtv kvě 07, 2015 3:38 pm
Profil
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: úte zář 20, 2005 3:17 pm
Příspěvky: 1016
Bydliště: Praha
Příspěvek Re: Nefunkční diakritika ve výkazových tabulkách v MAC OS X
A jaké doporučujete řešení pro multiplarformní práci na projektu ArchiCADu ? A to už nejde jen o interaktivní tabulky, ale o fonty obecně a toto je si myslím dost velký problém. Zde je uvedeno "řešení" pro chování při práci na Windows a v prostředí macOS. Když ale otevřu rozjetý projekt v jiném OS, fonty se zcela rozhodí (a to již nevratně). A je velmi otravné vše zase nějak "žehlit".... týká se to všeho kde je text, čili .. texty, popisky, kóty délkové, výškové, zóny .... A je třeba toto vracet na všech podlažích, či výkresech ..., kdo nezažil neuvěří, jak dokáže být ArchiCAD díky tomuto problému s fonty velmi OTRAVNÝ !

Proto se rád přiučím nějakému fíglu, jak se tomuto vyvarovat. Co jsem toto komunikoval mezi dalšími uživateli, jedná se skutečně o plošný problém.

Předem děkuji za odpověď : )

_________________


AC 5 ...... 23


pon kvě 11, 2015 2:45 pm
Profil

Registrován: čtv čer 27, 2013 2:32 pm
Příspěvky: 18
Příspěvek Re: Nefunkční diakritika ve výkazových tabulkách v MAC OS X
toto je tak strašne otravný a dlhodobý problém, ktorý graphisoft nerieši až mi to už lezie na nervy.

Pár zmienok o om je aj na internete no fixnúť sa mi to nepodarilo. Nedokážem ani vynechať v zozname Archicadovych fontov tie, ktroe su s hranatou zatvorkou aby som vratil vš. do povodneho stavu...

skúste pls na to nájsť riešenie - šikovnejší odomňa. Budem vdačný ! :)

_________________
Archicad 22 (cz), OSX 10.14 macOS Mojave


úte říj 27, 2020 9:35 pm
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: úte úno 27, 2007 9:15 am
Příspěvky: 270
Bydliště: Plzeň
Příspěvek Re: Nefunkční diakritika ve výkazových tabulkách v MAC OS X
Mě se docela vyplácí nepoužívat v archicadu jakékoliv editace písma.
Původně jsem měl nastaveny na na rozpal písma hodnotu na 80% a na řádkování 75%. Pokud je vše na 100% nebývá s tím problém.
Font RomanC.
Nejradši mám samozřejmě Arial ale ten používám jen v případě že neplánuji pracovat s někým dalším ve skupině.

_________________
Archicad 22, Artlantis Studio 6, Twinmotion
Co nejvíc věcí ve 3D a co nejmíň dokreslování


úte lis 03, 2020 8:44 am
Profil
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 4 ] 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Český překlad – phpBB.cz